logo 2.gif (1009 bytes)

gigography.gif (2280 bytes)

concert reviews

home_button.gif (1635 bytes)

souljacker_tour.gif (4895 bytes)

setlist AB, Brussel, Belgium: 30-10-2001
The review for this gig is in dutch:

Zijn muts en donkere bril had hij nog op, maar de lange zwarte baard die Eels-aanvoerder E op een Talibanstrijder deed gelijken, is bijgeknipt nadat hij op luchthavens te vaak was tegengehouden door argwanende douaniers. E ziet de wereld niet bepaald door een roze bril, maar zijn zwartgallige humor spreekt aan, getuige de uitverkochte AB. Begrijpelijk, want E bezingt zijn leed heel herkenbaar. Als het hem even niet meezit, dan klinkt het: ‘Life is shit’.

E is bovendien zo getalenteerd dat hij zijn muziek de meest uiteenlopende richtingen kan uitsturen. Klonk Eels vorige keer in de Antwerpse Elisabethzaal nog ingetogen en met veel franjes, nu is dit een rockgroep geworden die er bij momenten een forse lap op geeft. Een prominente rol is daarbij weggelegd voor gitarist John Parish, jarenlang rechterhand van PJ Harvey.

‘Get Ur Freak On’ van R&B-diva Missy Elliott ondergaat een fikse bolwassing en lieflijke liedjes zoals ‘My Beloved Monster’, ‘Not Ready Yet’ en ‘I Like Birds’ kneedt E ditmaal tot ruwe rock, met gitaarsolo’s die alleen in de seventies in de mode waren. Achteloos trakteert hij op wel knappe uitvoeringen van de singles ‘Cancer For The Cure’ en ‘Mr. E’s Beautiful Blues’ maar andere hits zoals ‘Novocaine For The Soul’ en ‘Susan’s House’ blijven achterwege.

Resultaat is een concert dat best nog voldoende mooie momenten telt maar door deze aanpak minder naar de keel grijpt. Ontroeren doet enkel drummer Butch, wanneer hij in de bissen vooraan op het podium een liedje mag komen zingen over een trieste clown. Eels is een groep die met elke plaat en elke tournee een gedaanteverwisseling ondergaat. Dit mag dan niet de meest indrukwekkende zijn geweest, boeiend blijft de groep daardoor wel. (GJ)

Review by Studio Brussels

2001 by husky, all rights reserved, I ain't responsible for anything!